G650GS

Belépő a klubba

Teszt: BMW G650GS

Macko | 2011. szeptember 26. hétfő

Ha valaki a propeller-emblémás motorok tulajdonosainak klubjához szeretne tartozni, ezzel a motorral kerülhet be legolcsóbban. De egyáltalán a BMW-k klubjához tartozik a G650GS?

 

Az ős: a BMW F650 Funduro, amelyet 1993-tól 2001-ig készítettek (a képre kattintva galéria nyílik)

Az ős: a BMW F650 Funduro, amelyet 1993-tól 2001-ig készítettek

No persze nem csupán a BMW-s klubba lép be az ember ezzel a motorral, hanem a GS-esek nagy családjának is a tagja lesz. A bevezetőben megfogalmazott kissé szkeptikus kérdésemnek pedig az a hétköznapi oka van, hogy ez a motor semmit nem hordoz magán azokból az értékekből, amelyek miatt oly sokan kedvelik a bajor kétkerekűeket. Nincs Tele- meg Paralever a futóműben, nincs boxermotor, nincs semmi különleges. Van egyetlen henger nem is túl acélos teljesítménnyel, sima telók elöl, közepes rugóutak, átlagos tömeg, elöl is csupán egyetlen féktárcsa… Szóval mitől lenne “klubtag” ez a gép? Vizsgáljuk meg közelebbről! 

Előélet

 

2000-től volt kapható az F650GS Dakar, gyárilag 21 colos első kerékkel és terepre szánt futóművel

2000-től volt kapható az F650GS Dakar, gyárilag 21 colos első kerékkel és terepre szánt futóművel

A bajor gyár 1993-ban jelentette meg az európai piacon az F650 Funduro és Strada modelleket, hogy azoknak is kínáljon BMW motorkerékpárt, akik idegenkednek a boxerektől, vagy egyszerűen csak olcsóbb motorra vágynak. Az évezred-váltáskor dobták piacra a jelentősen felfrissített F650GS és Dakar típusokat (a Strada kivitelt ugyanekkor váltotta az F650CS Scarver), amelyek már injektoros erőforrással rendelkeztek. A Dakar kivitel a 2004-ben tragikus versenybalesetben elhunyt Richard Sainct 1999-es és 2000-es Paris-Dakar győzelmeinek állít emléket, amelyeket az F650RR nyergében ért el. 

Kevéssé közismert, de két Dakart is nyert az F650RR. Jutta Kleinschmidt is sokat versenyzett vele

Kevéssé közismert, de két Dakart is nyert az F650RR. Jutta Kleinschmidt is sokat versenyzett vele

Az egyhengeresek blokkja az osztrák Rotax-nál készült, mégpedig igencsak szép darabszámban, hiszen a család 2007-es megszüntetéséig világszerte 105’000 darabot értékesítettek. Akkoriban úgy gondolták, hogy a G 650 XCountryXMoto és XChallenge fogják kiváltani az F-eket, azok azonban nem arattak túlzott piaci sikereket. Így a bajorok elkészítették a sokak által visszasírt egyhengeres F650GS (mert ugye ma már ugyanezen a néven egy teljesen eltérő sorkettes gép kapható) utódját, a teljes kavarodás kedvéért G650GS néven. Az újdonság már 2009 óta kapható az Egyesült Államokban, most, két évvel később pedig megjelent Európában, így hazánkban is. 

Nagy népszerűségnek örvendett a bordásszíjas szekunder-hajtású aszfaltgép, a Scarver

Nagy népszerűségnek örvendett a bordásszíjas szekunder-hajtású aszfaltgép, a Scarver

Ráncfelvarrás

Hogy kideríthessük, valóban valamilyen újdonságról van-e szó, vagy csupán leporolták a régi F650-est, kerítettünk egy nagyon szép állapotú, 19-es első kerekű, vagyis “sima” F650GS-t, és összehasonlítottuk a 2011-es leszármazottal.Rá kell szánni némi időt, hogy felfedezzük az eltéréseket a régi F650GS és az "új" G650GS között

Rá kell szánni némi időt, hogy felfedezzük az eltéréseket a régi F650GS és az “új” G650GS között

Első ránézésre nagyon kevés eltérés akad a két motor között. Nyilván más a fejidom a lámpával, a műszerfal és a plexi (a kipróbált régi bringán nem annak gyári szélvédője volt, hanem a Dakar változaté), eltérőek az indexek és a kapcsolók. Szélesebbek a gumiabroncsok (10-10 milliméterrel), illetve változtattak a színvilágon: a henger, a váz és a hátsó villa egyaránt feketére van festve. Első nekifutásra ennyi, vagyis nem sok. Kicsit utánajárva megtudhatjuk, hogy a blokk immáron “saját fejlesztés”, és nem a Rotax munkája, és hogy azt 2009 óta a kínai Loncin üzemeiben gyártják, míg a komplett jármű összeszerelése az Aprilia gyáregységéből visszakerült Berlinbe. Tehát egy igazi túlélővel van dolgunk, ideje nyeregbe pattanni és megnézni, hogy viselkedik a legolcsóbb BMW az úton! 

Ütvefúró

 

Amúgy nagyon szerethető kis blokk ez, de vibrációt termel rendesen

Amúgy nagyon szerethető kis blokk ez, de vibrációt termel rendesen

Egy hengernek párja nincsen – tartja a mondás. Ténykérdés, hogy vibráció dolgában a szóló cilinderes motorkerékpárok az élen járnak, ami technikailag teljesen érthető. A G650GS beindításakor sem lehet elhitetni senkivel, hogy ez mondjuk egy sornégyes erőforrás. Vibrációja folyamatosan tudtunkra adja a felépítését. A fordulatszám-tartomány egy jó részében ezt nem túl tolakodóan teszi: nagyjából 2500-tól 4500-ig teljesen elviselhető a rezonancia. Ha nagyon leejtjük a fordulatot, és erről elfeledkezve csapjuk oda a gázt, azonnali rettenetes kalapálás a válasz, amely azt jelenti: kapcsolj vissza de iziben! Ha forgatjuk a blokkot, akkor viszont egy magas frekvenciájú rezgés jelenik meg a jármű minden porcikáján; a hátsó ülés környékén különösen intenzíven, így hölgy utasok lehet hogy kérni fogják a magas fordulatszámokat. Mivel az amúgy könnyen kapcsolható, de csupán öt sebességes váltó miatt (jobban mondva a hiányzó hatodiknak hála) már százas tempónál elérjük a 4000-es fordulatot, mondjuk egy autópályás vagy sietős országúti motorozás során a motorba épített hilti mindvégig dolgozik. Ez is alátámasztja azt az ajánlást, miszerint a 90-100 közötti tempó fekszik legjobban a legkisebb GS-nek.

Étvágytalan kanyarvadász

 

Ez a legjobb példa arra, hogy egy faék-szerűen egyszerű teleszkóp-pár is lehet tökéletes. A régi verzióé is ugyanolyan jó ám!

Ez a legjobb példa arra, hogy egy faék-szerűen egyszerű teleszkóp-pár is lehet tökéletes. A régi verzióé is ugyanolyan jó ám!

Amúgy ha betartjuk ezt a sebességhatárt, elképesztő fogyasztásokat tud produkálni a duplagyertyás kis egyhengeres. Mindig hallottam róla, hogy simán lehet 4 liter alatt járkálni vele (100 kilométerenként), de most meg is tapasztaltam. A fotózást és a menetpróbát egy nagyon kellemes, közepesen tempós Dobogókő-Esztergom-Visegrád tekergéssel kötöttük össze, amelyet némi városi és pest megyei lóti-futi foglalt keretbe. Mindezzel együtt a közel 550 kilométer teljes átlaga 3,6 liter/100 kilométer. Felülmúlhatatlan… Bocs, alul! Igényes részlet a könnyen és gyorsan állítható hátsó előfeszítés

Igényes részlet a könnyen és gyorsan állítható hátsó előfeszítés

Mindezt tetézi egy elképesztően telibe talált futómű. Tökéletesen ötvözi az úttartást és a menetkényelmet, vagyis kellően feszes, de nem üt igazán. (Tegyük hozzá, a Metzeller EXP abroncsok hibátlan tapadása is csak erősítette a motor iránti bizalmat. Amúgy terepen nem próbáltuk ki, bár a gyár saját kommunikációja szerint is alapvetően aszfaltra fejlesztették a gépet.) Eko is megízlelte a GS-t Visegrád környékén, és hozzám hasonlóan őt is meglepte az az elképesztő könnyedség és főleg stabilitás, ami a gyorsan váltakozó ívű kanyarokban jellemző a motorra – még rissz-rossz útminőség vagy akár két személy esetén is. Mert túramotorokhoz méltó módon szerszám nélkül, a blokk melletti tekerentyűvel állítható a hátsó előfeszítés, így villámgyorsan tudunk váltani az egy- és kétszemélyes üzemmódok között. Egyedül a végsebesség közelében jelentkezik némi bizonytalanság az első kerék irányából, de mondjuk a legális autópályatempónál még semmi baja. A rezgések miatt hosszasan meg úgysem fogunk száguldozni a motorral. 

Ha meg kell fékezni a ménest

 

Igen hatékony a hátsó fék is. A motor rászoktat a használatára

Igen hatékony a hátsó fék is. A motor rászoktat a használatára

A G650GS sűrű váltófokozat-kiosztásainak hála gyengécske teljesítménye és nem túl széles használható fordulatszám-tartománya ellenére egész élénken gyorsul, meg remekül is kanyarodik. Na de mi van, ha vészhelyzet adódik, és a lehető legrövidebb úton meg kell állítani a járművet? Mert annak megengedett össztömege mégis csak 380 kiló (amit simán át lehet lépni egy rendes nekikészülődéssel meg utassal), és elöl csak egyetlen tárcsa emészti el a mozgási energiát. (Jó, tudom, hogy valójában az energiát a gumiabroncs és az aszfalt közti súrlódás emészti fel, de a gumit meg valamivel lassulásra kell bírnunk.) 

 

Ezek a kapcsolók nem túl igényesek

Ezek a kapcsolók nem túl igényesek

Meglepően kellemesen rövid fékutat sikerült produkálni a motorral. A hátsó féket is érdemes erősen taposni, mert érezhetően végig van tennivalója, az elsőn pedig nagyon hasznos a remekül dolgozó blokkolásgátló. Egyetlen hiba, hogy kissé érzéketlen az első fék, vagyis a nyomáspontja és az adagolhatósága lehetne jobb. Ezzel együtt, mivel ez a motor nem arra készült, hogy pontos féktávot vegyünk vele a Hungaroring célegyenesének a végén, a funkcióját el tudja látni a cucc. Mivel pedig a fém fékcsövön hála az égnek nem spóroltak a bajorok, ez a fékhatás remélhetőleg egy hosszú lejtmenet végére is megmarad. 

Van helye a klubban

Sok szempontból bele lehet kötni a egydugattyús GS-be: vannak nem túl igényes kapcsolói, nehezen leolvasható fordulatszámmérője, meg persze a sokat emlegetett vibrációk. Ugyanakkor parádésan jó a futóműve, kényelmes két személynek is, és a kevés pénzből teletölthető 14 literes üzemanyag-tartály tartalmával simán elmegyünk bő 350 kilométert. A piacon található konkurens modellek árait tekintve beszerzése sem nevezhető irreálisnak, a BMW-től megszokott módon pedig gyári kegészítők tömkelegével szabhatjuk igényeinkhez a gépet: markolatfűtés, blokkolásgátló, riasztó, teljes koffer-rendszer belső táskákkal és tanktáskával, markolatvédők, magasított és színezett plexik – és még sorolhatnám, de abbahagyom. Azért egy lényeges adat: az ABS felára 117.700.- forint.Érdekes a kipufogó rendszer megoldása: a cső a bal dobba megy, ott van a katalizátor is. De a gáz onnan nem jön ki, hanem átmegy a jobbos dobba, és kizárólag onnan távozik

Érdekes a kipufogó rendszer megoldása: a cső a bal dobba megy, ott van a katalizátor is. De a gáz onnan nem jön ki, hanem átmegy a jobbos dobba, és kizárólag onnan távozik

Ja, és mindenhol ott a BMW embléma, amely meg is erősíti a kubtagságot…

A teszt az Onroad.hu-n jelent meg

 

avagy minden amit egy BMW motorkerékpár kíván